Weergegeven resultaten: 1 t/m 2 van 2
 1. #1
  Geregistreerd
  9 oktober 2005
  Last Online
  Vandaag @ 19:46
  Berichten
  37.526
  Discussies
  4489
  Thanks
  46
  Thanked
  10.672 in 6.393 posts

  Standaard Screening baarmoederhalskanker kan levens redden

  Bron : Standaard.be

  BRUSSEL - Het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) pleit voor een georganiseerde baarmoederhalskankerscreening om het aantal sterftes door de ziekte terug te dringen. Momenteel worden in België naar schatting jaarlijks 1.400 gevallen van baarmoederhalskanker vermeden door screening met het klassieke uitstrijkje.

  Elk jaar wordt bij 700 vrouwen in ons land baarmoederhalskanker gediagnosticeerd. Meer dan een derde van hen overlijdt ook aan de gevolgen van de ziekte. Slechts 59 procent van de vrouwen tussen 25 en 64 jaar laat door haar gynaecoloog of huisarts regelmatig een uitstrijkje van de baarmoederwand nemen.

  In enkele Vlaamse provincies zijn er al screeningsinitiatieven, maar die staan volledig los van elkaar. ,,Nochtans heeft een degelijk georganiseerde aanpak in het buitenland zijn doeltreffendheid bewezen met een deelname van meer dan 80 procent en een verdere daling van het aantal sterftes als gevolg'', zegt het KCE.

  De instelling stelt voor om een gecentraliseerd register te koppelen aan het bevolkingsregister en het kankerregister en zo de screenings op baarmoederhalskankers beter te coördineren. De meeste vrouwen en mannen maken gedurende hun seksueel actief leven een of meerdere HPV (Humaan Papilloma Virus) infecties door, zonder dat ze dit beseffen. Meestal verdwijnt deze infectie vanzelf.


  Baarmoederhalskanker

  Uitzonderlijk blijft het virus langer aanwezig en veroorzaakt het bij de vrouw afwijkingen in de cellen van de baarmoederhals. Deze cellen, en niet het virus, worden onderzocht met een klassiek uitstrijkje. Als ze niet tijdig verwijderd worden, kunnen de letsels na jaren aanleiding geven tot baarmoederhalskanker.

  Het kenniscentrum vraagt duidelijkheid over de HPV-test, die opspoort of de vrouw drager is van het HPV-virus. Sommige gynaecologen of laboratoria voeren dergelijke testen bij elke screeningtest uit, maar volgens het KCE is dat overbodig.

  ,,Er zijn momenteel geen bewijzen voor het nut van het screenen op HPV bij alle vrouwen of voor het vervangen van het klassieke uitstrijkje door de HPV-test'', luidt het. ,,Het nut van de HPV-test is enkel aangetoond als aanvulling op het klassieke uitstrijkje, namelijk de zeldzame keer dat het resultaat van het uitstrijkje onduidelijk is of na de lokale behandeling van een voorloperstadium van baarmoederhalskanker. Het gaat hier telkens om een klein aantal vrouwen'', besluit het KCE.
  Ieder voordeel heb zijn nadeel............

 2. #2
  Geregistreerd
  9 oktober 2005
  Last Online
  Vandaag @ 19:46
  Berichten
  37.526
  Discussies
  4489
  Thanks
  46
  Thanked
  10.672 in 6.393 posts

  Standaard Vaccin tegen baarmoederhalskanker beschikbaar

  Bron : NU.nl

  AMSTERDAM - Ouders kunnen vanaf donderdag hun kinderen preventief laten vaccineren tegen baarmoederhalskanker. Het gaat om meisjes van negen tot en met 26 jaar en jongens van negen tot en met vijftien. Het middel, met de naam Gardasil, voorkomt de overdracht van het menselijk papilloma virus (HPV), dat tumoren kan veroorzaken.

  Ook mannen verspreiden het virus via seksueel contact. Vandaar dat ook jongens tot de doelgroep behoren. Elk jaar krijgen ongeveer zeshonderd vrouwen baarmoederhalskanker. Er overlijden in Nederland ongeveer tweehonderd vrouwen aan.


  Baarmoederhalskanker

  Volgens de fabrikant, Sanofi Pasteur MSD, kan driekwart van de gevallen van baarmoederhalskanker worden voorkomen. Het bedrijf hoopt dat minister Hoogervorst van Volksgezondheid het middel opneemt in het rijksvaccinatieprogramma. Hoogervorst besluit naar verwachting nog dit jaar of hij de Gezondheidsraad onderzoek laat doen naar het nieuwe vaccin.

  Baarmoederhalskanker wordt veroorzaakt door een virus dat zich via seksueel contact verspreidt. Het gros van de vrouwen draagt het virus bij zich. Het ontwikkelt zich niet bij iedereen tot kanker.

  Mensen kunnen zich laten inenten bij de huisarts, maar dienen dat wel zelf te betalen. Het vaccin moet via drie injecties worden toegediend en kost in totaal ongeveer 360 euro.

  Hoogervorst

  Het Tweede Kamerlid Khadija Arib van de PvdA vindt dat Hoogervorst het vaccin in het vaccinatieprogramma moet opnemen zodat het voor iedereen gratis beschikbaar komt. Het CDA wacht eerst het onderzoek van de Gezondheidsraad af. Volgens VVD-woordvoerster Edith Schippers presenteert een andere medicijnfabrikant binnenkort ook een vaccin tegen baarmoederhalskanker.

  Daarbij werken fabrikanten aan de ontwikkeling van vaccins tegen allerlei ernstige ziekten. De VVD wil daarom duidelijke criteria die aangeven wanneer een nieuw vaccin wel en niet in het vaccinatieprogramma wordt opgenomen.

  Onderzoek

  Uit een onderzoek van TNS NIPO blijkt dat het gros van de Nederlandse vrouwen weinig van baarmoederhalskanker afweet. Zo denkt 70 procent dat de kankersoort erfelijk is. Een kwart denkt dat de kans op baarmoederhalskanker groeit als vrouwen roken.
  Ieder voordeel heb zijn nadeel............

 

 

Tags voor deze discussie

Regels voor berichten

 • Je mag geen nieuwe discussies starten
 • Je mag niet reageren op berichten
 • Je mag geen bijlagen versturen
 • Je mag niet je berichten bewerken
 •  
Forumsoftware: vBulletin®, versie 4.2.2
Copyright ©2000 - 2022, Jelsoft Enterprises Ltd.
Image resizer by SevenSkins
Copyright © 2005 - 2017, IJsberenforum
Alle tijden zijn GMT +1. Het is nu 19:46.

Golden Gate 468*60   Planet Happy Garden 468*60