DEN HAAG - De verkoper van kledingzaak ’Heavens Playground’ aan de Grote Markt krabbelt net oranje stickertjes met de tekst ’Holland, anti-terrorisme’ van de tepels...

http://www.ad.nl/multimedia/archive/...ge-_92523h.jpg

...van het naaktmodel dat als levensgrote poster in de etalage hangt. „Ook een goede boodschap, maar niet op deze plek’’, zegt hij over de stickertjes.


Je zou de stickers kunnen opvatten als actie tegen de etalage-grote naakte vrouw die achterover gebogen, van opzij gefotografeerd, als reclame dient voor het Nederlandse kledingmerk Gsus. Zoals de ChristenUnie in de Haagse gemeenteraad al haar bezorgdheid heeft uitgesproken over de ’aanstootgevende en bandeloze’ campagne. En dan te bedenken dat een andere poster van het kledingmerk, waarop twee blote meisje lachend op elkaars rug zitten en waarbij één borst duidelijk zichtbaar is, vanaf volgende week in alle bus- en tramhokjes in heel Nederland hangt.


De blote dame in ’bijzettafeltjes’-houding siert slechts de etalages van de eigen winkels in Den Haag, Rotterdam, Amsterdam, Haarlem, Arnhem en Breda. Bij het kledingmerk zelf is de consternatie in Den Haag nog niet doorgedrongen. „Misschien helpt het als het mensen duidelijk wordt dat de foto past in een hele reeks die we in de loop van de jaren hebben gemaakt en die allemaal in het teken staan van ’doen wat je wilt’ en ’totale creatieve vrijheid’’’, zegt Martijn Vermin van Gsus, het merk dat in 1993 is opgericht vanuit die visie.


Tot nu toe werd dat gevoel op een niet-blote manier uitgebeeld - een prachtig landschap met op de achtergrond een skyline met wolkenkrabbers of een flatgebouw met maar één balkon met lustig bloeiend groen. Het merk is, alleen al vanwege haar naam die je uitspreekt als het Spaanse ’jezus’, eerder geconfronteerd geweest met bezwaren van christenen. Ook het logo van het merk dat zowel kleding voor mannen als vrouwen maakt wordt als aanstootgevend ervaren in combinatie met de naam: een gestyleerde doornenkroon. Oprichter Jan Schrijver van Gsus wil alleen maar ’stekelig’ zijn.

Bron : AD.nl