Spaanse gorillaleider in Apenheul

3 augustus 2006

(Novum) - De Apenheul krijgt begin september een nieuwe gorillaleider. De nieuwe gorilla, Maayabu, moet de vorig jaar overleden Bongo opvolgen. De nieuwe aanwinst komt uit een dierenpark in Tenerife.

De Apenheul bezocht het afgelopen jaar dierentuinen in Frankrijk, Duitsland en Spanje om een geschikt nieuw mannetje te zoeken. Het is nog niet zeker dat Maayabu naar Apeldoorn komt. Er zijn meer kandidaten, maar Maayabu is volgens de dierentuin de belangrijkste gegadigde.

Niet elke gorilla komt in aanmerking voor het leiderschap van de gorilla's in de Apenheul op zich te nemen, meldt het dierenpark. Zo moet het mannetje sociaal vaardig zijn en geen genetische verwantschap vertonen met al in de Apenheul aanwezige gorilla's. Bovendien mag de gorilla niet te oud zijn, maar moet hij wel de puberleeftijd gepasseerd zijn.

De zoektocht duurde relatief lang. Doordat Bongo een zeer sterke gorilla was, produceerde hij over de hele wereld afstammelingen. En geen van hen komt in aanmerking voor het leiderschap.