Bron : Ad.nlROTTERDAM - Duizenden vrouwen uit met name de voormalige Sovjet-Unie lichten via internet trouwlustige mannen op.

‘Ik wil de gelukkigste vrouw van de wereld zijn naast een man als jij. We vinden elkaar lief, geld mag nooit een hinderpaal zijn voor een ontmoeting.’’

In roerende bewoordingen schildert de knappe Russin Vera Zagainova in april 2006 haar liefde voor haar aanstaande Nederlandse echtgenoot Gert. De 27-jarige blondine met de aandoenlijke knuffel ondertekent haar hartstochtelijke brieven met haar toekomstige achternaam: Vera Driessen.

Om de reis mogelijk te maken moet Gert wel 4500 euro overmaken. Vera beweert dat ze 50 euro per dag moet ophoesten als garantie voor een vakantie van 90 dagen. Driessen, die eerder een onbekend bedrag verstrekte voor een visum en een vliegticket, vertrouwt de zaak niet meer. Sinds 2 mei staat door zijn toedoen de foto van de lieftallige Vera op de website Stop-Scammers.com inclusief de pathetische bedelbrieven aan haar Nederlandse ‘prins’.


Stop-Scammers.com is ook de plek waar ex-rechter Wicher Wedzinga vorig jaar zijn Oekraïense vriendin Tatiana Sagizly aanmeldde na een uit de hand gelopen worstelpartij, die volgens de mishandelde vrouw neerkwam op een verkrachting en wurgpoging. Tatiana uit Dnepropetrovsk zou een ‘zeer intelligente goudzoekster’ zijn, die Wedzinga met verhalen over een kapotte taxi heeft bewogen tot het betalen van 250 tot 300 euro per maand.


Een auto-ongeluk, een plotselinge operatie, onverwachte tegenslag bij het kopen van een paspoort, visum of vliegticket, het zijn de klassieke smoezen van nepbruiden die het internet afgrazen op goedgelovige mannen. Stop-Scammers heeft een bestand van bijna 2000 veronderstelde oplichtsters, voornamelijk uit de voormalige Sovjet-Unie. Ook op andere sites waarschuwen slachtoffers elkaar. Opvallend is de naïviteit en onwetendheid van sommige westerse mannen.

,,Met name Amerikanen zijn goedgelovig,’’ zegt Armand Simonis van Stichting Platform Samenwerking Nederland-Oekraïne. ,,Nederlandse mannen zijn soms het slachtoffer. De oplichtersbendes gaan geniepig te werk met foto’s van vrouwen, die helemaal niet op zoek zijn naar een man. Een tweede groep vrouwen bestaat echt, maar verzamelt suikeroompjes die hen in de watten leggen met dure cadeaus en vakanties.’’

Het omgekeerde fenomeen, Russinnen die worden beetgenomen door foute mannen, bestaat ook. De westerse droomprins kan zich ontpoppen als gokverslaafde of alcoholist.


Tolk Olga Tikhosha uit Kiev: ,,Ik ken een vrouw die met vakantie naar Amerika ging, door haar vriend min of meer werd opgesloten, twee maanden hard aan het werk werd gezet om zijn huis op te knappen, en als bedgenote werd gebruikt. Toen het huis klaar was, werd ze zonder bedankje op het vliegtuig gezet.’’

Simonis, zelf met een Oekraïense getrouwd, bestrijdt het vooroordeel dat Oost-Europese vrouwen alleen op geld of een westers paspoort uit zijn.

Hij verzet zich ook tegen het cliché dat aan alle westerse mannen een steekje los zit. ,,Beiden komen voor, de sukkels en de golddiggers, relatief meer dan op de reguliere huwelijksmarkt, maar de meeste mannen en vrouwen zijn op zoek naar een serieuze relatie.’’