Wij ijsberen wisten dat al wel langer.......

Kleine ijstijd op komst
Over 20 jaar kan het in West-Europa al 6 graden kouder zijn

Het wordt niét warmer op aarde, maar juist kouder. Door de verzwakking van de Golfstroom zou de gemiddelde temperatuur in 2025 al 6 graden lager kunnen liggen, meldt het toonaangevende weekblad Nature.

Het nieuws is op zijn minst verrassend te noemen: na jarenlange speculaties over de wereldwijde stijging van de temperatuur zijn er nu aanwijzingen dat de temperatuur sterk zou dálen.

Reden? De warme Golfstroom, die een verzachtend effect heeft op het klimaat in West-Europa, wordt steeds minder sterk. Gevolg: de beschermende mantel valt weg, en de temperatuur zou over twintig jaar al tot 6 graden lager kunnen liggen. Tot die conclusie komen de wetenschappers van het Britse Nationale Instituut voor Oceanografie.

Ironisch genoeg is het net de opwarming van de aarde die zorgt voor de verminderde warme Golfstroom. Door het smelten van het poolijs komt er namelijk zoveel zoet water vrij dat het systeem van de Golfstroom helemaal ontregeld raakt.

Zonder de beschermende invloed van de Golfstroom daalt de temperatuur in West-Europa. Niemand kan met zekerheid zeggen hoeveel kouder het wordt, maar wetenschappelijke schattingen gaan van 1 tot 6 graden kouder in 2025.

Geleidelijk zouden we evolueren naar een klimaat zonder de verzachtende Golfstroom. Om te weten hoe dat eruit ziet, hoeven we enkel naar de kusten van de Verenigde Staten te kijken. De Portugese stad Lissabon ligt op dezelfde breedtegraad als New York, maar terwijl het 's winters een milde 11 graden is in Lissabon, vriest het in New York. Dat is het directe effect van het ontbreken van de Golfstroom.

Verwaarloosbaar

Hoewel de invloed van de Golfstroom vasstaat, is niet iedereen het ermee eens dat het de volgende jaren kouder zal worden in Europa. ,,In het verleden zijn er nog perioden geweest dat de Golfstroom tijdelijk een tandje terugschakelt, zonder dat het ons klimaat sterk beïnvloedde'', zegt de Belgische klimatoloog Luc Debontridder. ,,Die schommelingen komen min of meer overeen met de terugkeer van de zogenaamde 'kleine ijstijden', maar veel kouder zal het niet worden.''

,,Bovendien is het wel duidelijk dat de aarde stelselmatig opwarmt. Dus als de afzwakkende Golfstroom de temperatuur een graad doet dalen, zal dat effect in de praktijk verwaarloosbaar zijn.''


Karen TORBEN NIELSEN02/12/2005