Ongeveer 28 duizend Kameroense vrachtwagenchauffeurs kunnen de komende vijf jaar gratis condooms verkrijgen bij posten langs de belangrijkste wegen in het land. Dit heeft het ministerie van Gezondheidszaken van het Afrikaanse land vandaag gemeld. De actie is bedoeld om verspreiding van het hiv-virus tegen te gaan.

Uit onderzoek is namelijk gebleken dat minimaal vijftien procent van de Kameroense truckers het virus dat aids kan veroorzaaken onder de leden heeft, terwijl het nationale gemiddelde zes procent is. De voornaamse oorzaak voor het hoge percentage besmette chauffeurs is het feit dat veel truckers na een lange dag op de weg regelmatig onveilige seks hebben met prostituees. Thuis besmetten de chauffeurs vervolgens hun vrouwen ook vaak met het virus.

Het gehele project zal worden gefinancieerd door Canada, omdat Kameroen hier zelf het geld niet voor heeft. Op de posten kan men behalve gratis condooms ook voorlichting krijgen over hiv. Tevens kunnen de chauffeurs laten testen of ze besmet zijn en zullen ze eventueel medicijnen krijgen. De truckers hebben positief gereageerd op het project.