Het ‘grootste bordeel van Europa’, net over onze grens in Keulen, zou volgens de Duitse krant Bild in beslag zijn genomen als onderdeel van een onderzoek naar een vermoedelijke bende mensensmokkelaars die rijke Chinezen in staat stelde om in Duitsland te verblijven.
Je kan het niet missen, de flitsende roze gevel van de Pascha in de Keulse wijk Ehrenfeld. Het gebouw met tien verdiepingen, dat in 2021 nog blauw was, wordt het ‘het grootste bordeel van Europa’ genoemd. Inclusief een nachtclub (entree 20 euro).
Volgens de Duitse krant gaan de zaken voorlopig nog gewoon verder, al ligt er sinds 8 augustus een beslag op na een onderzoek naar een bende mensensmokkelaars.
Julius Sterzel, woordvoerder van het Openbaar Ministerie in Düsseldorf, bevestigt het beslag aan de krant. Het stuk grond en de eigendommen kunnen pas volledig in beslag worden genomen na een uitspraak van de rechtbank.
Rijke Chinezen
Sinds 2021 is het bordeel in handen van een Duits bedrijf dat er maar liefst elf miljoen euro voor neertelde, aldus de krant die enkele maanden geleden al onthulde dat leden van een smokkelbende achter de aankoop zaten. Die zouden al jaren rijke Chinezen naar Duitsland brengen.
Afgelopen april bestormde de politie met zo’n duizend agenten in heel Duitsland de villa’s van advocaten, belastingdeskundigen, ondernemers en ambtenaren. Volgens Bild ging het om allemaal leden van de bende. Voor de illegale handel in verblijfsvergunningen zouden ze een algemene volmacht en veel geld geëist hebben. De Duitse krant spreekt van zo’n 360.000 euro per persoon.
De kopstukken zouden advocaat Johannes D. en zijn handlanger Claus B zijn, aldus het medium. Die laatste zou als lobbyist talloze contacten hebben onderhouden in de politiek. Hij zou een centrale rol hebben gespeeld bij de aankoop van de Pascha.
Steekpenningen
Verschillende leden van de smokkelbende en politici die omgekocht werden door het bedrijf, zouden inmiddels verklaringen hebben afgelegd bij de politie. Zo gaf Jens Bröker (SPD), stafchef binnen het bestuur van het district Düren, deze zomer toe dat hij steekpenningen van zes cijfers had ontvangen van een smokkelbende. Een maand eerder waren er al raids gehouden door de belastingdienst in het bordeel.
Ondanks alle verdenkingen blijft het bordeel voorlopig open voor klanten. Ook de site werkt nog. Door het voorlopig beslag mogen eigenaren hun appartementen niet verkopen of op een andere manier van de hand doen.
En ook de herkenbare gevel mag niet veranderen.
Tekegraaf via Bild