Op 4 juli overleed de kunstschilder Jan Sierhuis op 94-jarige leeftijd in zijn woonplaats Amsterdam. (Hoewel Sierhuis de hele wereld over heeft gereisd, bleef hij zich altijd als een Amsterdammer beschouwen.)

Hij stond samen met Appel, Corneille en Lucebert in het centrum van de naoorlogse ontwikkelingen in de kunst. In 1945 werd hij toegelaten op de avondopleiding van de Rijksakademie van beeldende kunsten, die hij na een conflict verliet. Hij was in 1947 betrokken bij de Experimentelen en in 1948 bij de CoBrA-groep. Hij was echter te jong om daarvan lid te worden. Later was hij medeoprichter in 1962 van de Amsterdamse kunstenaarsgroep Groep Scorpio met Frans de Boo, Roger Chailloux, John Grosman, Guillaume Lo-A-Njoe, Karl Pelgrom, Pierre van Soest, Aat Verhoog en Leo de Vries. "Angry Young men", waren zij, die het tentoonstellen anders wilden aanpakken.

Jan Sierhuis was vooral een expressionistische schilder, geïnspireerd door onder anderen Paul Cézanne, Henri Matisse, van Gogh en Picasso. In zijn jonge jaren schilderde hij naturalistische landschappen. In de jaren vijftig en zestig werkte hij enige tijd vrijwel uitsluitend abstract. In het midden van de jaren zestig ging hij over van het expressionisme naar een periode met vooral menselijke figuren. Sierhuis schakelde over op meer figuratieve thema's, zoals dansende figuren, portretten en landschappen. Hij bracht veel zomers door in Spanje. Zijn passie voor de flamenco heeft invloed gehad op veel van zijn werken en bracht hem ertoe ook driedimensionaal te werken.

Bron: Wikipedia/Jan Sierhuis

Rust zacht en in bonte kleuren!