Weergegeven resultaten: 1 t/m 3 van 3
 1. #1
  Geregistreerd
  10 oktober 2005
  Last Online
  Vandaag @ 16:54
  Berichten
  38.053
  Discussies
  4495
  Thanks
  46
  Thanked
  11.171 in 6.655 posts

  Standaard Meer chlamydia- en hiv-gevallen

  Bron : RTL.nl

  In 2006 zijn meer mensen besmet met chlamydia en hiv.

  Soa's
  Het aantal gevallen van andere seksueel overdraagbare aandoeningen lijkt na een toename van voorgaande jaren stabiel. Dat blijkt uit cijfers van het RIVM, het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. Chlamydia komt het meest voor. Besmetting gebeurt vooral veel bij jong volwassenen.

  Homo's
  Van alle nieuwe patiënten vorig jaar was 73% 25-29 jaar. Het aantal gevallen steeg met 15%. Het aantal hiv-gevallen steeg vooral onder mannen met homoseksuele contacten.
  Ieder voordeel heb zijn nadeel............

 2. #2
  Geregistreerd
  10 oktober 2005
  Last Online
  Vandaag @ 16:54
  Berichten
  38.053
  Discussies
  4495
  Thanks
  46
  Thanked
  11.171 in 6.655 posts

  Standaard Stijging aantal gevallen chlamydia en hiv

  Bron : Telegraaf.nl

  UTRECHT - Afgelopen jaar is het aantal besmettingen met chlamydia en hiv toegenomen. Het aantal gevallen van andere seksueel overdraagbare aandoeningen (soa) lijkt stabiel na een toename in de voorgaande jaren. Dat blijkt maandag uit cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).


  Volgens directeur Infectieziektenbestrijding Roel Coutinho ligt de oorzaak van de stijging waarschijnlijk eerder in het feit dat meer mensen zich laten testen, dan dat sprake is van een werkelijke toename. Hij presenteert de cijfers maandag op het Tiende Nationale Congres Soahivaids in Amsterdam.

  Chlamydia komt het meest voor. Besmetting gebeurt vooral veel bij jong volwassenen. Van alle nieuwe patiënten vorig jaar was 73 procent 25-29 jaar. Het aantal gevallen steeg met 15 procent tot 5146. Het aantal hiv-gevallen steeg vooral onder mannen met homoseksuele contacten. Het aantal personen met gonorroe en syfilis daalde licht met respectievelijk 2 en 7 procent.

  Van het aantal nieuwe hiv-patiënten bij het soa-peilstation ging het in 2005 bij 73 procent om een man met homoseksuele contacten. Van de geteste mannen in deze groep was 5 procent hiv-positief tegen 3 procent in 2003. Eenzelfde beeld is te zien bij Stichting HIV Monitoring. Van de bijna 1000 mensen waarbij jaarlijks in Nederland hiv wordt vastgesteld, is 52 procent homo- of biseksueel. Hun aandeel neemt net als in andere West-Europese landen toe.

  Bijna 12.000 mensen in Nederland zijn met hiv-besmet, blijkt uit officiële cijfers. Het werkelijke aantal volwassenen met hiv ligt echter veel hoger. Volgens schattingen gaat het om meer dan 18.000 mensen. De meesten weten niet dat zij zijn besmet: vooral bij heteroseksuelen is dat het geval.
  Ieder voordeel heb zijn nadeel............

 3. #3
  Geregistreerd
  10 oktober 2005
  Last Online
  Vandaag @ 16:54
  Berichten
  38.053
  Discussies
  4495
  Thanks
  46
  Thanked
  11.171 in 6.655 posts

  Standaard

  Het officiële bericht van het RIVM.nl


  Chlamydia en hiv onverminderd hoog 4 december 2006

  De toename van seksueel overdraagbare aandoeningen (soa) van de afgelopen jaren lijkt in 2005 gestabiliseerd, met uitzondering van chlamydia en hiv. Chlamydia is de meest voorkomende soa en komt relatief vaak voor bij jongvolwassenen. Bij mannen met homoseksuele contacten stijgt het aantal nieuwe hiv-diagnoses. Dit blijkt uit de jaarlijkse soa- en hiv-cijfers, die Roel Coutinho, directeur Infectieziektebestrijding van het RIVM, vandaag presenteert op het Nationaal Congres soa*hiv*aids.

  Soa
  In 2005 nam het absolute aantal gevallen van chlamydia toe met 15% tot 5146. Deze stijging kan deels verklaard worden doordat het aantal testen steeg, waardoor meer infecties opgespoord kunnen worden. Het aantal personen met gonorroe en syfilis daalde licht met 2% respectievelijk 7%. Chlamydia is de meest voorkomende soa en komt relatief vaak voor bij jongvolwassenen; 73% van alle chlamydia infecties werd vastgesteld bij 15-29 jarigen.

  Hiv
  Van de nieuwe hiv-diagnoses binnen het soa-peilstation werd 73% vastgesteld bij mannen met homoseksuele contacten. Van de geteste mannen in deze groep was 5% hiv-positief; in 2003 was dit 3%. Niet zeker is of het hier een werkelijke toename betreft, of dat andere factoren van invloed zijn geweest, zoals actiever testen en een verhoogde alertheid op soa.

  Een soortgelijke trend blijkt uit de landelijke cijfers van Stichting HIV Monitoring. Van de bijna 1000 personen waarbij jaarlijks in Nederland hiv wordt vastgesteld, is 52% homo-of biseksueel. Dit aandeel neemt net als in andere West-Europese landen toe.

  In Nederland is bekend dat bijna 12.000 mensen met hiv besmet zijn. Het totale aantal volwassen met hiv wordt echter geschat op meer dan 18.000. Circa 40% van de hiv-besmette volwassenen niet weten dat zij de ziekte hebben. Bij mannen met homoseksuele contacten is dit percentage lager dan bij heteroseksuelen.

  Preventie
  In 2006 is de structuur en financiering van de aanvullende soa-zorg in Nederland gewijzigd. Actief testen op zowel soa als hiv bij groepen die risico lopen, vormt een essentieel onderdeel van de nieuwe regeling. Door testen actiever aan te bieden neemt het aantal mensen dat de eigen hiv-status kent toe, waardoor eerder met behandeling kan worden gestart maar ook om verdere verspreiding van hiv tegen te gaan.

  Het onderzoek
  De cijfers uit dit onderzoek zijn afkomstig uit het soa-peilstation (5 soa-poliklinieken en 9 GGD’en) en van de Stichting HIV Monitoring. Het RIVM bundelt deze gegevens en maakt jaarlijks een overzicht van de cijfers. Voor meer informatie: www.rivm.nl/soahiv.

  ------------------------
  Noot voor de redacties:

  Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Marieke Timmer, RIVM Communicatie, 030 – 274 40 49.
  Ieder voordeel heb zijn nadeel............

 

 

Tags voor deze discussie

Regels voor berichten

 • Je mag geen nieuwe discussies starten
 • Je mag niet reageren op berichten
 • Je mag geen bijlagen versturen
 • Je mag niet je berichten bewerken
 •  
Forumsoftware: vBulletin®, versie 4.2.2
Copyright ©2000 - 2022, Jelsoft Enterprises Ltd.
Image resizer by SevenSkins
Copyright © 2005 - 2017, IJsberenforum
Alle tijden zijn GMT +1. Het is nu 17:25.