Bron : Trouw.nl

(Novum/AP) - Het aantal gevallen van HIV-besmetting en aids is in Shanghai, een stad van ruim twintig miljoen inwoners, in vergelijking met vorig jaar met 70 procent gestegen. De Chinese autoriteiten hebben dit woensdag bekendgemaakt.
Een medewerker van de gemeentelijke gezondheidsdienst zei dat in de megastad per 20 november 621 nieuwe HIV-gevallen zijn geregistreerd, waardoor het totale aantal is gestegen tot 2.216. Dezelfde bron zei dat inmiddels 97 aids-patiënten zijn gestorven.

Vorig jaar bedroeg de stijging in Shanghai 370 gevallen. Van de patiënten die dit jaar zijn geregistreerd, komt 80 procent van buiten de stad. De meeste patiënten liepen de besmetting op door intraveneus drugsgebruik, maar ook onveilige seks was een belangrijke oorzaak. De overheid is inmiddels een campagne begonnen om het condoomgebruik onder prostituees in Shanghai te bevorderen. Hoewel de stad officieel geen prostitutie kent, zijn veel sauna's en schoonheidssalons in werkelijkheid bordelen.

De Chinese regering meldde vorige week dat het aantal geregistreerde seropositieven in de periode van januari tot en met oktober, in vergelijking met eind 2005, in het hele land met bijna 30 procent was gestegen tot 183.733. Deskundigen schatten dat het werkelijke aantal gevallen verscheidene malen groter is.

De Chinese leiders hebben jarenlang het aids-probleem ontkend, maar haasten zich nu dit beleid om te buigen. Mensen die vermoeden dat zij seropositief zijn kunnen zich gratis laten controleren; er is gratis behandeling voor armen mogelijk; en er is een officieel verbod op discriminatie van seropositieven afgekondigd.

De antidiscriminatiemaatregel is geen luxe. Het persbureau Xinhua meldde woensdag dat uit een onderzoek onder inwoners van Shanghai, Beijing en Guangzhou is gebleken dat ruim de helft niet bereid is voor een HIV/aids-lijder te zorgen; 5 procent zei zo iemand te zullen discrimineren; bijna 40 procent heeft 'absoluut geen sympathie' voor de getroffene. Het onderzoek werd verricht onder 956 personen.

In hoeverre het officiële beleid de facto is bijgesteld is ook de vraag. Een vooraanstaande aids-activist, Wan Yanhai, werd vorige week vrijdag opgepakt en drie dagen vastgehouden, waarna hij maandag bekendmaakte dat een mede door hem georganiseerd aids-symposium geen doorgang zou vinden. Het was het plan seropositieven via het symposium op hun rechten te wijzen.

Wan geldt als een van de bekendste aids-activisten in China. Hij was al eerder het slachtoffer van repressie door de communistische autoriteiten en de politie.