Bron : AD.nl

ROTTERDAM -

Er zijn de eerste zeven maanden al meer meldingen in Rotterdam gedaan van jongeren die vermoedelijk onder dwang in de prostitutie werken dan over heel 2005. Het Prostitutie Maatschappelijk Werk (PMW) van Humanitas is teleurgesteld over het strafrechtelijk aanpakken van de daders. Ze zouden amper worden vervolgd.


PMW heeft tot augustus 76 meldingen gekregen over 82 jongeren die tot prostitutie zouden zijn aangezet. Het zijn veelal jonge meisjes die door zogeheten 'loverboys' worden verleid geld te verdienen met betaalde seks. Rotterdam had vorig jaar vijftig aanmeldingen van loverboyslachtoffers of meisjes die dreigden door misleiding de prostitutie in te gaan.


De hulptak van Humanitas voor prostitutie denkt dat de stijging mede heeft te maken met een betere signalering. Diverse partijen -waaronder scholen, hulpverlening en politie- werken meer samen, waardoor het zicht op de omvang van jongerenprostitutie duidelijker wordt. PMW is tevreden over de verbeterde opvang voor slachtoffers. Maar het aanpakken van de daders laat te wensen over. Zo zijn er volgens PMW nauwelijks rechtszaken waarbij daders worden vervolgd voor het aanzetten van jongeren tot betaalde seks.


,,Is het niet onrechtvaardig dat we slachtoffers blijven verplaatsen, of opsluiten om ze tegen hun pooiers te beschermen?'' vraagt het maatschappelijk werk zich af. PMW wil een discussie over de moeite die het kost daders op te pakken en de zware bewijslast op de schouders van meisjes die het slachtoffer zijn geworden.