Bron : Fok.nl


In de Amerikaanse staat Texas is een 51-jarige tekenlerares ontslagen omdat ze met haar leerlingen (van rond de 11 jaar) een museum had bezocht waar beelden stonden van naakte mensen uit de Griekse oudheid. Dit kwam de - tot voor kort zeer gewaardeerde - onderwijzeres op boze reactie van ouders te staan.

Een ouder deed zijn beklag bij de schoolleiding over de excursie naar het Dallas Museum of Art. Zijn dochter van elf was thuisgekomen met het verhaal dat ze naakte beelden had gezien. Dat was schadelijk voor het tere zieltje van zijn kind. Het schoolbestuur besloot hierop de lerares te ontslaan.

De druk van ouders in het steeds conservatiever wordende Texas is voor scholen moeilijk te weerstaan. Met name museumbezoeken die belangrijk worden geacht voor de ontwikkeling van de kinderen, liggen steeds gevoeliger. Er zijn al onderwijzers die ze vermijden.

Het ontslag heeft wel tot een verhitte discussie geleid in Texas. De museumdirectie wees er fijntjes op dat er jaarlijks zeker 500.000 kinderen langs de beelden lopen.

Ondertussen worden in Texas min of meer stilzwijgend steeds vaker lijfstraffen op scholen ingevoerd. Sommige schoolhoofden zijn een groot voorstander van een stevige pedagogische tik. In 28 Amerikaanse staten zijn lijfstraffen nog toegestaan. In 2003 werden 300.000 kinderen geslagen door leraren op school. Meestal met een speciaal geprepareerd slaghout.