Bron : Geen Stijl.nl


Het Griekse nationaal inkomen is door een bijzondere boekhoudkundige ingreep met een kwart gestegen. Door de bijdrage van de dienstensector hoger in te schalen blijkt de omvang van de economie een stuk groter te zijn. Pikant detail: ook het zwarte circuit zoals de prostitutie en witwasserij zijn in de berekeningen meegenomen.

Het Griekse bureau voor de statistiek is verantwoordelijk voor de nieuwe berekeningen, die de goedkeuring kunnen wegdragen van minister van Financiën George Alogoskoufis. Hij spreekt van "verbeteringen" in de manier waarop de snel groeiende dienstensector in kaart is gebracht. Statistici bij de Europese Unie gaan zich nu over de cijfers buigen.

In Brussel heeft de Griekse inventiviteit al tot gefronste wenkbrouwen geleid, zo meldde de Britse zakenkrant Financial Times vrijdag. Door de nieuwe berekening is de omvang van het Griekse begrotingstekort namelijk relatief kleiner geworden. De landen die de euro als betaalmiddel hebben, mogen het tekort niet laten uitstijgen tot boven de 3 procent van het bruto binnenlands product. Griekenland komt op grond van de nieuwe berekeningen volgend jaar uit op 1,9 procent. Dat zou anders 2,4 procent zijn geweest.