Bron : De Stentor.nl


27 SEPTEMBER 2006 - LELYSTAD - Is Lelystedeling M.I. (43) een diepgelovig lid van de pinkstergemeente die zich uit naastenliefde ontfermde over Litouwse vrouwen? Of ontpopte hij zich, zoals Justitie beweert, als ordinaire pooier?
De man zou tussen januari 2005 en maart dit jaar twee minderjarige vrouwen tot prostitutie hebben gedwongen. Dat gebeurde volgens de aanklaagster in Lelystad, Dronten, de Noordoostpolder en Amsterdam. Hij ontkende gisteren stellig bij de rechtbank in Lelystad. ‘Ik ben er kapot van.’

Volgens zijn advocaat wilde I. alleen maar mensen helpen uit zijn geloofsovertuiging. Het lid van de pinkstergemeente zou er ‘gigantisch zijn ingeluisd’ door zijn twee vrouwelijke medeverdachten, Lelystedelinge S.S. (25) en A.D. (21) uit Zwolle. ‘Hij is door de dames gemanipuleerd,’ aldus de advocaat.

Volgens I. werkten de medeverdachten (ook Litouwse vrouwen) eveneens als prostituee in Flevoland en Amsterdam en hebben ze ‘alleen maar fantasieverhalen’ over I. zitten vertellen. Volgens de Lelystedeling werden de vermeende slachtoffers ook helemaal niet tegen hun zin vastgehouden.Eén van de vrouwen had volgens I. gemakkelijk de woning in de Lelystadse Zuiderzeewijk kunnen ontvluchten, toen hijzelf een tijdje in Litouwen zat. Al met al redenen genoeg voor de advocaat van I. om te verzoeken dat een hele reeks getuigen wordt gehoord. Ook de andere raadslieden hadden wensen voor nader onderzoek.Gevolg was dat alle strafzaken gisteren werden verdaagd naar een later tijdstip. De rechtbank beslist later over alle onderzoekswensen en bepaalde tevens dat de verdachten in voorarrest blijven. De rechters vrezen dat I. zijn ‘oude leventje weer oppakt’, zoals dat door diverse getuigen is geschetst.