Bron : HLN.be

Opvattingen over seks en relaties in tv-programma's beïnvloeden de mening en de verwachting van jongeren hierover. De invloed wordt groter als de jongeren hun puberteit bereiken en blijft aanhouden bij het ouder worden. Dat blijkt uit het doctoraatonderzoek waarvoor KUL-communicatiewetenschapper Steven Eggermont meer dan 1.400 jongeren tussen 12 en 17 jaar bevroeg.

Puberteit
"Kinderen zijn voor hun puberale ontwikkeling niet vatbaar voor dergelijke beelden en verhalen omdat seksualiteit voor hen nog niet belangrijk is. Het verband wordt duidelijk sterker zodra jongeren hun puberteit bereiken. Ze zijn jong en extra kwetsbaar voor het effect van tv-kijken omdat ze weinig ervaring hebben en bepaalde cognitieve en emotionele ontwikkelingen doormaken. Het effect blijft echter aanhouden op latere leeftijd ook als de jongeren voldoende kennis en ervaring hebben op dat vlak", aldus Eggermont in Campuskrant.

Invloed
Het effect treedt overigens niet enkel op bij de kijker die bewust zoekt, maar ook bij degenen die incidenteel op tv in contact komen met verhalen over seksualiteit en relaties. De invloed van tv-programma's hoeft ook niet noodzakelijk negatief te zijn, want een kind dat van thuis uit een negatief idee meekreeg kan volgens Eggermont op die manier gaan beseffen dat het ook anders kan. Ze ondergaan overigens ook invloeden van ouders, leeftijdgenoten en dingen die ze lezen. Eggermont raadt ouders toch aan in de mate van het mogelijke op te volgen waar hun kinderen naar kijken. (belga)