Al die jaren krijgen we allerlei landen van de dames naar ons hoofd geslingerd en nu hebben we er dus bijna weer een nieuwe bij. Maar zolang het niet bij de EG zal zitten kunnen deze dames dus ook uit Spanje, ItaliŽ, Frankrijk of Griekenland komen

Bron : FOK.nl

De bevolking van Trans-DnjestriŽ stemde gisteren in een referendum over onafhankelijkheid. Zo'n 390.000 kiezers staan geregistreerd en waarschijnlijk zullen zij voor onafhankelijkheid stemmen en hopen dat de regio aansluiting zoekt bij Rusland. De Europese Unie, MoldaviŽ, De OVSE en de Verenigde Staten zullen de uitslag van het referendum echter niet erkennen.

Rusland moedigt het referendum aan en stelt dat het land zelfbeschikkingsrecht verdient. Rusland beticht het Westen ervan een dubbele moraal te hebben. 34 procent van de inwoners van het land zijn MoldaviŽrs, 29% zijn Russen en ook 29% zijn OekraÔners.

Feitelijk heeft het land al een eigen regering, maar officieel behoort het land tot MoldaviŽ. De regering wordt niet internationaal erkend, omdat het een soort dictatuur is. Nieuwsprogramma's zijn eenzijdig en verwoorden alleen de mening van de staat. Bovendien wordt de regering ervan verdacht de mensenrechten te schenden en politieke tegenstanders zonder proces gevangen te nemen. Burgers worden gemarteld, van vrijheid van meningsuiting, godsdienst- of politieke vrijheid is geen sprake.

Het land ademt een sfeer uit van de tijd van de Sovjetunie. Zo herinneren bordjes de voorbijgangers eraan dat "brood de belangrijkste behoefte voor iedereen" is, en dat "kunst toebehoort aan het volk". Ook zijn belangrijke straten in het gebied genoemd naar sovjet-helden als Karl Marx en Lenin en is er in de luidsprekers van de steden muziek uit de sovjet-tijd te horen. De kleur van de vlag is rood en er staan een gele hamer en sikkel op.

Het land heeft vaak ruzie met MoldaviŽ. Zo wilde het land scholen sluiten die les gaven in het Roemeens met Latijns schrift. Leraren en ouders die protesteerden werden gearresteerd. MoldaviŽ besloot hierop het land te isoleren door middel van een blokkade. Er wonen immers meer MoldaviŽrs in het gebied dan Russen. Trans-DnjestriŽ reageerde daar weer op door de stroomtoevoer naar MoldaviŽ af te sluiten, om zo het buurland economisch plat te leggen. Vaak viel de stroom uit in MoldaviŽ, maar sinds januari 2005 haalt MoldaviŽ een groot deel van haar stroom uit RoemeniŽ.

Trans-DnjestriŽ was een autonoom gebied in de Sovjetunie, tot Stalin zich de Moldavische gebieden van RoemeniŽ toe-eigende en beide landen samenvoegden tot de Sovjetrepubliek MoldaviŽ. De Rusland-gezinde inwoners van het gebied waren bang dat MoldaviŽ na het vallen van de Sovjetunie weer deel zou gaan uitmaken van RoemeniŽ. Er brak een burgeroorlog uit in het gebied die aan 1500 mensen het leven kostte. Sindsdien zijn er Russische militairen in het gebied gestationeerd, die de orde handhaven.