Bron : AD.nl

UTRECHT - Schoonheidsmiddel Botox kan mannen van hun plasprobleem afhelpen. Dat ontdekte Laetitia de Kort, uroloog van het Unviersitair Medisch Centrum (UMC) Utrecht. Eind dit jaar start zij, als eerste in Nederland, met de behandelingen van mannen met een vergrote prostaat.

De Kort: ,,Botox is een spierontspanner die in beautysalons wordt gebruikt om rimpels te laten verdwijnen. Zo’n injectie ontspant ook de prostaat, laat het weefsel afsterven waardoor de zwelling vermindert.’’

Dertig procent van de oudere mannen heeft plasproblemen door een vergrote prostaat, een klier onder de blaas die normaal zo groot is als een kastanje. Bij goedaardige zwellingen sluit de prostaat de plasbuis deels af waardoor de man niet goed kan plassen en hij veel vaker aandrang heeft. De klachten verergeren met alcohol en sommige medicijnen. Tot dusver kon de klacht alleen met een operatie worden verholpen. De botox-behandeling bestaat slechts uit een injectie in de polikliniek waarbij geen verdoving nodig is.

In het UMC Utrecht worden ook mannen met prostaatkanker geopereerd. In een vroeg stadium wordt de hele prostaat weggehaald. Dit gebeurt door middel van een kijkoperatie met een robot. Patiënten herstellen hierdoor sneller dan na een open operatie en er kan nauwkeuriger geopereerd worden zodat de blaasfunctie en de seksuele functies behouden blijven.