Bron : de Telegraaf.nl


HELSINKI - Premier Jan Peter Balkenende vraagt om meer aandacht voor seksuele voorlichting op scholen bij de wereldwijde bestrijding van aids. Studies wijzen volgens hem uit dat voorlichting leidt tot een groter verantwoordelijkheidsgevoel. Jongeren gaan daardoor minder sexuele experimenten aan. Ook zorgt dit voor minder zwangerschappen onder tieners.


„Jongeren in grote delen van de wereld krijgen geen voorlichting over seks en gezondheid, omdat ouders en andere autoriteiten vrezen dat hen dit aanzet tot seksuele activiteit”, aldus de premier zondag tijdens een toespraak over aidsbestrijding op een topontmoeting van EU-staats- en regeringsleiders en de leiders van tien Aziatische landen in Helsinki. „Studies die zijn uitgevoerd in verschillende culturen over de hele wereld wijzen er echter op dat seksuele opvoeding leidt tot meer verantwoordelijkheid.”

Balkenende pleitte ook voor betrokkenheid van aidspatiënten bij voorlichtingsprogramma's. In Cambodja heeft dat er al toe geleid dat meer mensen zich laten testen op aids of hiv, het virus dat aids kan veroorzaken. Ook zorgt hun inzet ervoor dat minder mensen een behandeling tegen de ziekte staken.

De premier riep ook op tot blijvende samenwerking en uitwisseling van informatie over bestrijding van hiv en aids. „Elke besmetting is een tragedie, elke dood is een verlies. Maar nog meer is de epidemie een bedreiging voor zowel de veiligheid van onze samenlevingen als voor onze economische ontwikkeling”, aldus Balkenende.

Hij wees er ook op dat de helft van alle nieuwe besmettingen met hiv voorkomt onder jongeren tussen de vijftien en 24 jaar. „Actie ondernemen om de bedreiging van hiv onder jongeren te minimaliseren is niet alleen een morele verplichting, het is ook van essentieel belang om de epidemie te stoppen.”

De EU en de tien Aziatische landen, verenigd in de ASEAN, spraken twee jaar geleden in Vietnam al af meer te doen aan de bestrijding van aids. In 25 jaar tijd zijn al meer dan 25 miljoen mensen overleden aan de ziekte. Momenteel zijn 65 miljoen mensen besmet met hiv. Vooral in Azië stijgt het aantal aidspatiënten sterk.