Bron : Geen Stijl.nl


Dildo's, vibrators en andere seksspeeltjes bevatten hoge concentraties schadelijke weekmakers (ftalaten). Dat blijkt uit onderzoek dat TNO heeft uitgevoerd in opdracht van Greenpeace. De milieuorganisatie wil dat het gebruik van de stoffen zo snel mogelijk wordt verboden in Europees verband.

TNO heeft acht verschillende seksspeeltjes onderzocht en zeven attributen bleken weekmakers te bevatten. De gewraakte seksspeeltjes bestonden voor een kwart tot de helft uit deze stoffen. Het gaat volgens Greenpeace om dezelfde giftige stoffen als die in kinderspeelgoed, waarvoor sinds 2005 een Europees verbod geldt.

Geschokt

Greenpeace is geschokt door de bevindingen van TNO. "Ik kan me van de afgelopen vijf jaar niet herinneren dat er zulke hoge concentraties weekmakers zijn aangetroffen in onderzoeken", aldus Bart van Opzeeland, namens Greenpeace verantwoordelijk voor de campagnes tegen giftige stoffen. "Weekmakers hebben een hormoonverstorende werking. Ze kunnen een rol spelen bij het ontstaan van kanker en ze hebben een negatieve invloed op de ontwikkeling van het ongeboren kind tijdens de zwangerschap. Na de geboorte zijn er ook gezondheidseffecten."

Crystal jellies double dong

Een snel verbod op het gebruik van weekmakers is volgens Greenpeace noodzakelijk. Kopers van onder meer de Spectra gels anal plug, de Crystal jellies double dong en de Cyber Pussy hoeven niet bang te zijn dat hun favoriete seksspeeltjes daarna verdwijnen uit de schappen. "Producenten beschikken over prima alternatieven voor de weekmakers", aldus Van Opzeeland.

In Nederland worden jaarlijks een miljoen seksspeeltjes verkocht, zo bleek vorig jaar uit onderzoek van Durex. Drie miljoen Nederlanders hebben dit soort genotsmiddelen in huis.