WASHINGTON - De Verenigde Staten versoepelen de regels rond de verkoop van de morningafterpil. Vrouwen van achttien jaar en ouder mogen de pil van de Amerikaanse gezondheidsautoriteiten voortaan zonder recept aanschaffen. Ze moeten zich wel kunnen legitimeren.


Vrouwen onder de achttien moeten nog wel langs de dokter om een recept op te halen, aldus een uitspraak van de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA). De Amerikaanse fabrikant van de morningafterpil Barr Pharmaceuticals had het liefst gezien dat de pil voor iedereen vrij te krijgen was, maar dat ging de FDA te ver.

Voorstanders van de morningafterpil wijzen erop dat het aantal ongewenste zwangerschappen en zelfs abortussen kunnen worden verminderd. De tegenstanders menen echter dat de vrije verkoop seksueel verkeer aanmoedigt en bovendien de kans op seksueel overdraagbare ziekten vergroot.

Hoog niveau

De kwestie rond de morningafterpil van Barr, Plan B genaamd, werd op hoog politiek niveau uitgevochten. Een aantal Democraten, onder wie Hillary Rodham Clinton, blokkeerde de benoeming van Andrew van Eschenbach tot nieuwe directeur van de FDA. Nu de problemen rond Plan B uit de wereld zijn, zullen zij de voordacht van president Bush alsnog steunen.

In Nederland is de morningafterpil sinds begin vorig jaar zonder doktersrecept verkrijgbaar bij apotheek en drogist. Er gelden hier geen leeftijdsbeperkingen.

(ANP) ( AD.nl)