Bron : AD.nl


ROTTERDAM - Ziek zijn ze. Doodziek. Want van verslaafd zijn, van werken op de tippelzone, wordt een mens ziek.

Dat chaotische dagelijks leven van ’s nachts werken en overdag op straat struinen. Niet verder dan één dag vooruit kunnen kijken – het kan niet gezond zijn. Daarbij kampen veel verslaafde straatprostituees met psychische ziekten. Van borderline tot schizofrenie en van adhd tot ernstige persoonlijkheidsstoornissen.

Sterker: niet één vrouw van de Keileweg is louter en alleen verslaafd. Wie daarbij nog drugs gebruikt, heeft echt een probleem. Een hulpverlener, die jarenlang werkte met verslaafden, zag met de komst van de drug crack het leven van verslaafden enorm verslechteren.

Crack beschadigt de hersenen. Een ‘gefrituurd brein’, noemt hij dat. Zo’n stel verbouwde hersenen moedigt de drang naar dope almaar aan. En er bestaan geen medicijnen die de schade kunnen herstellen.

Daarbij: een crackverslaafde is onverzadigbaar. Wie een dosis heeft gehad, snakt binnen tien minuten naar de volgende ‘rush’. Verslaafden, en daaronder zijn ook veel prostituees, zijn vaak 24 uur per dag alleen maar bezig met scoren.

Hoe maak je zulke patiënten beter? Hoe maak je het leven van die mensen weer draaglijk? Hoe week je hen los van de Keileweg?

Een bekend verhaal in hulpverlenersland is het relaas van een vrouw – met een posttraumatische stress stoornis – die 5 jaar geleden op de Keileweg werkte en elke dag in de methadonpost op de Baan kwam. Ze dronk en dronk en stevende af op een wisse dood. De medewerkers van de post zagen het met lede ogen aan. Een gedwongen opname werd geregeld.

De vrouw krabbelde op. Vond een flatje. Maar iemand in de buurt herkende haar van de Keileweg en dat heeft ze geweten. Korte tijd later zat er porno in haar brievenbus. De vrouw raakte weer in een crisis en de hulpverleners konden opnieuw aan de slag om de vrouw op de rails te krijgen. Als het even tegenzit, zal ze zo een leven lang een bekende zijn in hulpverlenersland.

Want verslaving gaat bij de meesten nooit helemaal over. Soms zal er wat minder dope nodig zijn, soms wat meer. Maar drugs blijven altijd een rol spelen.

Directeur S. Czyzewski, directeur van de Rotterdamse hulpverleningsinstantie Bouman GGZ wacht daarom met smart op medicijnen die de zogenoemde craving, de onbedaarlijke zucht naar drugs, gaan onderdrukken. Daar moet meer onderzoek en geld in worden gestoken.

Voor wie psychotisch is, of psychisch gestoord, is de prostitutie geen geschikt vak, vindt Czyzewski, die beklemtoont geen moraalridder te willen zijn. ,,Verslaving tast het vermogen aan keuzes te kunnen maken. Sommigen zijn door alle aandoeningen domweg wilsonbekwaam.’’

Czyzewski: ,,De hele wereld kwam in opstand toen de geruchten gingen dat er een vrouw met het syndroom van Down op de Keileweg liep. Die heeft er inderdaad ooit wel eens gelopen. Later was er een vrouw die op haar leek. Maar waarom alleen verontwaardiging om deze vrouwen terwijl al die anderen evengoed een handicap hebben?’’