Bron : NU.nl


AMSTERDAM

- De politiekorpsen van Amsterdam en de Gooi- en Vechtstreek hebben de afgelopen maanden zes mannen en een vrouw gearresteerd die worden verdacht van zeker achttien roofovervallen in de eerste drie maanden van dit jaar.

De bendeleden in de leeftijd van 19 tot 24 jaar hadden het voornamelijk voorzien op sekshuizen of seksgerelateerde bedrijven, maakte de Amsterdamse politie dinsdag bekend.

De daders gingen met steeds meer geweld te werk. Bij één overval losten ze een schot, sloegen ze slachtoffers met een wapen en kwam het tot een zedendelict. De gewelddadige overvallen vonden grotendeels plaats in de regio Amsterdam. Voor vijf overvallen trok de bende naar Flevoland, de Zaanstreek en de Gooi- en Vechtstreek.


Schaamte

De politie vermoedt dat de bende meer dan achttien overvallen op zijn kerfstok heeft en dat sommige bezoekers van prostitutiebedrijven uit schaamte geen aangifte durfden te doen. De politie hoopt dat slachtoffers zich alsnog bij een politiebureau melden.

De buit bij de seksclubs, bordelen en massagesalons bestond meestal uit kleine geldbedragen, mobiele telefoons en sieraden. Het hoogst buitgemaakte bedrag was zo'n 1500 euro.


Kluis

Zowel het personeel als de aanwezige klanten moesten onder bedreiging van een vuurwapen geld en sieraden afgeven. Als er een kluis aanwezig was, moest deze ook open. Diverse slachtoffers liepen lichte verwondingen op toen zij werden geslagen met een wapen.

Rechercheurs hielden in maart en april al de eerste zes verdachten aan. Onder hen een 24-jarige Amsterdammer die als hoofddader is aangemerkt. De politie greep in juli de zevende verdachte in de kraag, een heler die een mobiele telefoon bij zich had die bij een overval was buitgemaakt. Hij is inmiddels heengezonden. Vier anderen, onder wie de hoofddader, zitten nog vast.