Bron : oa Fok.nl / NOS.nl

Tien Nigeriaanse meisjes uit azielzoekerscentra in Oisterwijk, Drachten, Baexem en Middelburg zijn kort na hun aankomst verdwenen. Er bestaat een sterk vermoeden dat zij in de prostitutie zijn terechtgekomen. De verdwijning van de meisjes werd vier weken geleden ontdekt.

Het COA, het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers, is erg ongerust over de verdwijning van de tien. Het Orgaan wil dat alle uit Nigeria afkomstige meisjes voortaan in één centrum worden geplaatst, zodat ze een vertrouwensband op kunnen bouwen met de medewerkers van het betreffende centrum.

Minister van Vreemdelingenzaken Verdonk liet eerder weten dat ze niet veel kan doen tegen deze verdwijningen. Toch zijn er maatregelen genomen, zo werken opvangcentra voor minderjarige asielzoekers sinds kort met elektronische pasjes en 24-uurstoezicht. Het is volgens de wet niet toegestaan om de centra volledig af te sluiten.

Eerder verdwenen al zeker tien minderjarige Indiase jongens uit het asielzoekerscentrum in Oisterwijk. Achter deze verdwijningen bleken mensensmokkelaars te zitten. Deze week zijn vijf van hen veroordeeld. Ze hebben waarschijnlijk meer dan alleen deze tien Indiërs te hebben gesmokkeld, volgens geruchten zelfs zo'n 130 alleenstaande minderjarige asielzoekers (ama's). De officier van justitie kon smokkel maar in tien gevallen bewijzen. Er loopt nog een zaak tegen een zesde verdachte en een zevende verdachte zit nog vast.

Het ministerie van Justitie wil binnenkort een notitie uit gaan brengen over hoe het verder moet met de opvang van deze minderjarige asielzoekers. Er wordt gekeken of het toch niet mogelijk is in de centra volledig af te sluiten. Een meerderheid van de Tweede Kamer is hier echter tegen, alsmede het COA.