Weergegeven resultaten: 1 t/m 3 van 3

Discussie: De Witte Spelling

 1. #1
  Geregistreerd
  9 oktober 2005
  Last Online
  Gisteren @ 23:39
  Berichten
  40.388
  Discussies
  4561
  Thanks
  46
  Thanked
  13.029 in 7.761 posts

  Standaard De Witte Spelling

  Voor taalpuristen en schrijvende ijsberen


  Bron : HP De Tijd  Waarom een alternatieve spelling?

  Op 17 december 2005 bracht een aantal Nederlandse media gezamenlijk het nieuws naar buiten dat zij de nieuwe spelling die op 1 augustus 2006 officieel van kracht wordt, van de hand wijzen. Hun voornaamste overweging was (en is) dat deze nieuwe spelling te veel veranderingen bevat ten opzichte van die van 1995, terwijl destijds was toegezegd dat maar weinig zou veranderen.

  Bovendien zijn de veranderingen veel ingrijpender van karakter dan van officiële zijde wordt voorgesteld. Mogelijk is uit taalwetenschappelijk oogpunt de spelling van 2005 logischer en consequenter dan die van 1995, zoals wordt gesteld door de Nederlandse Taalunie, onder wier verantwoordelijkheid de nieuwe spelling tot stand is gekomen, maar bij de formulering van de regels die moesten leiden tot die logica en die consequentheid is geen rekening gehouden met de toegankelijkheid ervan en met de gevolgen voor de professionele taalgebruikers (journalisten, leraren, secretaresses, vertalers, tekstschrijvers, etc.).

  Aan tal van spellingveranderingen liggen regels ten grondslag die te veel vragen van de taalkundige kennis van de taalgebruiker om ze te kunnen toepassen. De regels zijn niet leerbaar. Voorbeelden: naast cao-overleg is het VUT-premie geworden, naast Suikerfeest is het kerstfeest en naast 24-jarige is het 24 uursservice. Het gevolg van dit soort ingrepen is dat wie volgens de officiële regels wil spellen, voortdurend het Groene Boekje ter hand moet nemen, wat afleidt van het eigenlijke werk, het schrijven. Voorts zijn genoemde media van mening dat de officiële spelling van 2005 tal van ongewenste woordbeelden doet ontstaan, die in sommige gevallen ook nog eens tot begripsverwarring kunnen leiden: een ochtendappel, bijvoorbeeld, kan zowel de eerste appel van de dag zijn als een ochtendappèl.

  Deze overwegingen hebben ertoe geleid dat op 13 januari 2006 het platform De Witte Spelling is opgericht. De deelnemende partijen zijn voorlopig drie landelijke dagbladen (NRC Handelsblad, Trouw en de Volkskrant), de vier opiniebladen (Elsevier, Vrij Nederland, HP/De Tijd en de Groene Amsterdammer), de NOS, het Genootschap Onze Taal, Planet Internet en Tekstnet, een beroepsvereniging van tekstschrijvers.

  Toen al snel bleek dat de Taalunie niet van zins was iets te veranderen aan de nieuwe spelling, besloot het platform de website www.dewittespelling.nl op te richten, om bondgenoten te werven in het verzet tegen de nieuwe spelling en om informatie te verschaffen over het verloop van de actie. Vanaf vandaag kunnen organisaties of verenigingen van beroepsmatige taalgebruikers zich via deze website aansluiten bij de actie. Daarnaast werd besloten een alternatieve spelling te ontwikkelen, met minder en eenvoudiger regels, die eenvoudiger te leren is en die beter aansluit bij de intuïtie van de taalgebruiker.

  Deze alternatieve spelling, De Witte Spelling, zal bestaan in een hernieuwde uitgave van de Spellingwijzer van het Genootschap Onze Taal, in de wandeling het Witte Boekje geheten. Elders op deze site vindt u meer informatie over de opzet van De Witte Spelling. De deskundigen van Onze Taal houden rekening met de wensen van de deelnemers aan het platform ten aanzien van een alternatieve en werkbare spelling en verwerken die in hun nieuwe uitgave.

  Het is de bedoeling dat het Witte Boekje in augustus het licht ziet, wanneer ook de Woordenlijst Nederlandse Taal van de Nederlandse Taalunie officieel van kracht wordt.
  Ieder voordeel heb zijn nadeel............

 2. #2
  Geregistreerd
  6 juni 2006
  Last Online
  5 juni 2008 @ 11:00
  Locatie
  over het water
  Berichten
  31
  Discussies
  3
  Thanks
  0
  Thanked
  0 in 0 posts

  Standaard spelling

  Als een iets oudere beer, een deel van de beharing is weg en een andere deel is grijs geworden, heb ik verschillende spellingswijzigingen meegemaakt. Als kind waren er zelfs nog boekjes in de oude spelling "mensschen" etc. Daarna was er de nieuwe spelling, de progressieve spelling en weer een nieuwe spelling en korte tijd geleden is men weer aan het veranderen geslagen.

  Eigenlijk ben ik dit beu, ik vertrouw wel op mijn spelchecker.

  Maar zover ik weet zijn er in het engels amper spellingsproblemen, de yanks schrijven lichtjes anders dat de engelsen maar who cares!
  Idem voor onze franse broeders, een tekst van pakweg 200 jaar geleden is nog goed te lezen.

  Voor mij kunnen ze de pot op (of is het nu de pod oep) met hun spelling. En de dt-regel kunnen ze steken waar de zon niet schijnt.

  Mijn mening,

  als ze maar van het oud grieks en oud latijn afblijven
  Poleimos Pantoon Pater

 3. #3
  Geregistreerd
  9 november 2005
  Last Online
  7 juli 2010 @ 13:49
  Locatie
  hell, heaven, hell, heaven...
  Berichten
  3.979
  Discussies
  248
  Thanks
  0
  Thanked 1 Time in 1 Post

  Reden

  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door The big Bopper
  En de dt-regel kunnen ze steken waar de zon niet schijnt.
  :D:D:D
  Let op, sommigen onder ons hebben dat graag hoor, BB, prostaatmasssage

  d t dt t td

  witchie bitchie :teuflisch
  Laatst gewijzigd door rplover; 13 juli 2006 om 19:43 Reden: dt aanpassing ;-)

 

 

Tags voor deze discussie

Regels voor berichten

 • Je mag geen nieuwe discussies starten
 • Je mag niet reageren op berichten
 • Je mag geen bijlagen versturen
 • Je mag niet je berichten bewerken
 •  
Forumsoftware: vBulletin®, versie 4.2.2
Copyright ©2000 - 2023, Jelsoft Enterprises Ltd.
Image resizer by SevenSkins
Copyright © 2005 - 2017, IJsberenforum
Alle tijden zijn GMT +1. Het is nu 20:53.

Luxe Inn 468*60   Living Room 468*60 Bundesliga TV