Misschien wel aardig nieuws voor de vakantie en voor leden die frequent naar Duitsland bellen

Bron : Nu.nl

Uitgegeven: 30 juni 2006 17:38
Laatst gewijzigd: 30 juni 2006 17:41

Het Zweedse bedrijf Rebtel komt met een Skype-achtige dienst waarmee het mogelijk is om met het standaard mobieltje goedkoop internationaal te bellen. De dienst is deze week in dertig landen geïntroduceerd, waaronder Nederland.

De Zweden maken handig gebruik van voice-over-ip (voip), de techniek om via het internetprotocol te bellen. Onder meer Skype heeft deze techniek onder een breed publiek bekend gemaakt.


Bij Rebtel werkt het enigszins anders omdat hierbij het gewone mobieltje centraal staat. Wie zich registreert, krijgt van Rebtel een vast nummer toegewezen dat gekoppeld wordt aan het mobiele nummer. Via dit nummer is het mogelijk goedkoop te bellen als de persoon aan de andere kant van de lijn. Deze krijgt via sms ook een ander nummer, dat in het vervolg ook gebruikt kan worden.

1 dollar per week

Een persoon uit Amsterdam krijgt bijvoorbeeld een lokaal Amsterdams nummer, terwijl zijn gespreksgenoot in Londen een lokaal Londens nummer krijgt. Het gesprek loopt via voip. Er zijn twee verschillende diensten: REBin en REBout. De eerste is wat minder gebruiksvriendelijk, maar is wel goedkoper. De dienst kost 1 dollar per week, ongeacht het aantal gesprekken, plus de lokale gesprekskosten.

De kosten rondom mobiel bellen staan de laatste tijd in verhoogde belangstelling. Onder meer de Opta en de Europese Commissie hebben zich onlangs uitgesproken voor aanzienlijk lagere tarieven. Verder kondigde Orange deze week een dienst aan waarbij binnenshuis via het mobieltje tegen het goedkopere voip-tarief kan worden gebeld.