Bron : AD.nl

UTRECHT - Het nieuwe gebouw van het Meerstroom College (vmbo) in Utrecht wordt zo onaantrekkelijk mogelijk gemaakt voor loverboys. Dat zegt architect Thomas Rau van Rau Architecten.
De loverboys - die zich voordoen als vrijgevige verliefde vriendjes en meisjes vervolgens de prostitutie in werken - worden bij het nieuwe Meerstroom letterlijk op afstand gehouden door een groenstrook van acht à negen meter breed rondom de school. Rau: ,,We willen niet hebben dat die jongens in hun Opel Astra’s met harde muziek vlak voor de school komen staan.’’ Het schoolplein (2000 vierkante meter) ligt besloten in het U-vormige gebouw. Aan de ’open’ kant van het schoolplein komt hoog groen. Hoe loverboybestendig de school in de praktijk zal zijn is afwachten, geeft architect Rau toe. ,,Je kunt natuurlijk niet voorkomen dat ze op de meiden gaan staan wachten. Maar je kunt de drempel wel zo hoog mogelijk maken.’’ De nieuwbouw van het Meerstroom College, een openbare school met 700 leerlingen, begint voorjaar 2007. Het nieuwe gebouw komt op dezelfde plaats aan de Ina Boudier Bakkerlaan. Het bestaande gebouw is verouderd. Bij het nieuwe gebouw van het Utrechtse Meerstroom College gaan de fietsen het dak op. Dat levert diverse voordelen op, zegt architect Thomas Rau. ,,Het stuk grond, 9000 vierkante meter, is eigenlijk te klein. Bovendien krijg je minder rommel op het maaiveld. De overlast tijdens de lessen wordt minder en het is veilig.’’

De fietsen en brommers komen op het dak van het gebouw via een flauwe hellingbaan. ,,Ze moeten ze naar boven schuiven.’’ Rau Architecten paste op het dak geparkeerde fietsen eerder toe bij een school in Hoofddorp. In Utrecht komt het nog niet voor.