Bron : Planet Internet

Gepubliceerd op maandag 08 mei 2006

Vrouwen en meisjes worden steeds vaker vanuit Zuid Amerika als seksslaaf Groot-Brittannië binnengesmokkeld. Sommige slachtoffers zijn nauwelijks 15 jaar oud.
Volgens een rapport opgesteld in opdracht van de Britse overheid krijgen de smokkelaars zo’n 10.000 euro per slachtoffer. Volgens het document stuit de politie steeds vaker op jonge vrouwen die tegen hun wil worden vastgehouden in stedelijke gebieden, vaak opgesloten in geheime ruimtes.

Verkrachting en geweld
Er zijn meldingen binnengekomen van verkrachting, bedreiging en geweld. Van de meeste vrouwen wordt het paspoort afgenomen voor dat ze in illegale bordelen te werk worden gesteld. Ze komen Groot-Brittannië binnen door te reageren op werkadvertenties. De jongste komen zelfs binnen doordat ouders toestemming geven aan ‘zogenaamde’ uitzendbureaus om hun dochter in het buitenland te laten werken.

Deze conclusies worden getrokken in het dossier Operation Pentameter, waarbij een grote multifunctionele politiemacht werd ingezet om de strijd tegen de vrouwenhandel aan te gaan. Critici zeggen echter dat de hele operatie is opgezet om illegalen op te sporen en het land uit te gooien.

Succes
Toch kunnen ook de criticasters niet ontkennen dat de operatie een zekere mate van succes met zich heeft meegebracht. Alle 55 verschillende politie-eenheden die het land kent, samen met de douane en de afdeling die zich specialiseert in georganiseerde misdaad zijn onder de vlag van het Ministerie van Binnenlandse zaken ingezet. In totaal werden 375 illegale bordelen en massagesalonnen opgedoekt, 250.000 euro aan cash in beslag genomen en 150 personen gearresteerd.

In totaal werden 46 slachtoffers uit hun netelige situatie gered waaronder één van 15.

Het rapport laat volgens deskundigen ook een verandering in het landschap der seksslavernij zien. De vrouwen worden steeds meer verplaatst van illegale bordel in steden naar simpele flats in minder stedelijke gebieden. De meeste slachtoffers komen nog steeds uit Albanië, Polen en Roemenie, maar een groeiend aantal is afkomstig uit Zuid-Amerika.

Maagd
Drie maanden geleden schatte de Britse politie dat de vrouwen werden verkocht voor bedragen rond de vierduizend tot vijfduizend euro. Inmiddels is de prijs gestegen tot boven de tienduizend euro. Voor meisjes die nog maagd zijn wordt nog veel meer geboden.

“Het beeld van voor de operatie is totaal veranderd”, aldus Grahame Maxwell uitvoerend chef van het Pentameterprogramma. “We hebben gerealiseerd dat de prijs voor vrouwen is gestegen. Dat betekent dus dat het voor de criminelen ingewikkelder geworden. Het is ingewikkelde materie. Veel vrouwen worden in volslagen normale buurten tegen hun wil vastgehouden. Directe buren wisten er vaak zelfs niets van.”


Mensenrechten
Toch is er ook heel wat kritiek op de operatie. Mensenrechten groeperingen zijn van mening dat het een poging van de Britse regering is om illegalen op te sporen en het land uit te zetten. Ze verklaren dat meer dan de helft van de vrouwen die tijdens de zoektocht zijn opgepakt, lieten weten niet tegen hun wil te werk gesteld te zijn gesteld. Toch zijn ook deze vrouwen het land uitgezet.

Karry Mitchell, van het Engelse prostitutiecollectief, verklaart: “De overheid ziet meer in deportatie dan in bescherming. Deze hele campagne wordt gebruikt om illegalen op te pakken. De meeste vrouwen werken hier vrijwillig en zijn nu slachtoffer van de overheid”.

Vertrekken
Ook Amnesty International is kritisch, en zegt dat zelfs de vrouwen die tegen hun wil naar Engeland zijn gehaald nu weer zonder begeleiding naar huis gestuurd worden. Vooral als ze niet meewerken met de politie, wat vaak niet gedurfd wordt. In hun eigen land lopen ze nu het risico om opgepakt te worden door dezelfde criminelen om vervolgens in een ander land te worden geplaatst.

Ook de Britse krant The Guardian onderschrijft deze theorie. De krant is in het bezit van een brief van de immigratiedienst waarin wordt gesteld dat het slachtoffer mee moet werken met de onderzoekers, zoniet dan moet ze per direct vertrekken.

“Volgens de letter der wet is een slachtoffer van vrouwenhandel gewoon een illegale immigrant”, aldus Amnesty’s directeur Kate Allen. “Dit houdt in dat slachtoffers soms achter de tralis belanden of zelfs worden geporteerd”.