AMSTERDAM (ANP) - Nederlandse mannen houden het gemiddeld lang vol in bed. Dat blijkt maandag uit een wereldwijd seksonderzoek van mannenblad Men's Health.

Alle 35 edities van dat blad publiceerden de vragenlijst en ruim 40.000 mannen uit de 42 landen waar het magazine verkrijgbaar is, vulden de lijst in. In Nederland waren er ongeveer 1500 respondenten.

Uit de enquete komt naar voren dat Nederlanders van voorspel tot climax een gemiddelde tijd van 22,42 minuten klokken. Alleen Mexicanen weten dat resultaat te overtreffen met 23,17 minuten. Respectievelijk Spanjaarden (22,35), Brazilianen (21,89) en Fransen (21,71) bezetten de andere posities in de top vijf.

Geen seksuele belemmeringen

In de Nederlandse editie, die woensdag in de winkels ligt, verklaart seksuologe Achsa Vissel de goede score van de Hollandse man. ,,Nederlanders kennen geen seksuele belemmeringen'', zegt zij. ,,Jonge mensen kunnen in alle vrijheid experimenteren en hoeven niet, zoals in veel andere landen, stiekem te vrijen met hun vriendinnetje omdat ze bang zijn te worden betrapt door haar ouders.''

Volgens het blad gooit de Nederlandse man ook op andere punten hoge ogen. Hij presteert bovengemiddeld. Zo besteedt hij veel tijd aan voorspel (16,34 minuten) tegen een mondiaal gemiddelde van 15,78 minuten. Daarmee neemt hij de zevende positie van alle 42 nationaliteiten in.

Ontmaagding

Door het liberale klimaat in Nederland verliest de Nederlandse man zijn maagdelijkheid gemiddeld als hij bijna 18 jaar is. De ondervraagden geven verder aan dat ze het bed met gemiddeld 7,31 vrouwen hebben gedeeld. Ongeveer 12 procent van de respondenten geeft aan weleens erectiebevorderende middelen te hebben gebruikt tegenover een modiaal gemiddelde van 11 procent.

Nederlandse mannen beginnen niet snel een triootje. Ongeveer 13 procent heeft weleens met twee vrouwen tegelijk seks gehad. Wereldwijd geldt daarvoor een percentage van 14,23.