Bron : HetLaatsteNieuws

In Spanje wil de noordoostelijke regio Catalonië de prostitutie op een controversiële wijze reguleren door prostituees aan te moedigen om coöperaties te vormen en bordelen te runnen, zo heeft het dagblad El Pais vrijdag gemeld.
De bedoeling is prostituees van straat te halen en hun onafhankelijkheid van pooiers te vergroten. Ook willen ze de autoriteiten de mogelijkheid geven hygiëne en andere toestanden in de bordelen te controleren.


Vrijwillig versus gedwongen

Het plan bestond nooit eerder in Spanje, dat bijna 400.000 prostituees telt waarvan overwegend buitenlandse vrouwen. Vrijwillige prostitutie is niet illegaal in Spanje. De autoriteiten zijn er evenwel nog niet in geslaagd om bendes uit te roeien die grote groepen vrouwen tot de prostitutie dwingen.


Goedkeuring

Het Catalaanse plan heeft eerst nog de goedkeuring nodig van het parlement van de regio die zes miljoen inwoners telt. Het is de bedoeling prostituees aan te moedigen om coöperaties te vormen om zo de verkoop van hun diensten te controleren en minder af te hangen van hun pooiers. Bordelen in handen van prostituees krijgen dan vrijstelling van sommige regels die wel van toepassing zijn voor de gewone bordelen. Zo hoeven ze niet te voldoen aan de regel dat er een minimumafstand van 250 meter tussen scholen en bordelen moet zijn.


Beperkingen

Het wetsvoorstel zou straatprostitutie moeten bannen, de minimumleeftijd van prostituees verhogen van 18 tot 21 jaar, en de maximum werktijd vastleggen op acht uur, zes dagen per week. Ook het aantal kamers in de bordelen zouden beperkt worden. Gerund door prostituees mogen de bordelen zes kamers tellen, als ze gerund worden door andere ondernemers mogen er maximaal twaalf kamers zijn. Op die manier willen de autoriteiten een einde maken aan de "mega-bordelen".


Onterend

Het Vrouweninstituut, een dienst van het Spaanse ministerie van Arbeid, heeft kritiek op het Catalaanse plan. Het instituut beschrijft prostitutie als een "onterende praktijk die niet kan samenvallen met de democratische waarden." Een parlementaire werkgroep zal de prostitutie bestuderen om aanbevelingen te formuleren voor de Spaanse regering. (belga/edp)