Bron : Standaard.be


Vijftigplussers vrijen gemiddeld vijf keer per maand, of een keer per week.


Dat blijkt uit een enquête van het farmaceutisch bedrijf Bayer die bijna 3.000 senioren vorig jaar anoniem invulden tijdens de beurs Zenith. Telkens een kwart doet het meer of minder. Bij twaalf procent komt het nooit meer tot seks. Het voorspel neemt gemiddeld zeventien minuten in beslag.

Toch loopt het seksleven van de respondenten niet altijd van een leien dakje. Bijna de helft van de mannen en vrouwen kampte al eens met seksuele problemen. De meesten schrijven die toe aan leeftijd, stress en relatieproblemen. Vrouwen hebben last van een droge vagina of hebben minder zin in seks, mannen krijgen moeilijker een erectie.

Ruim de helft van de vrouwen geeft aan dat ze het fijn zouden vinden als hun man bij problemen een erectiepil zou innemen. Het duurt overigens twee tot vier jaar voordat senioren met hun seksuele problemen naar een dokter stappen. Zeventig procent van de mannen met erectieproblemen heeft nog nooit een geneesmiddel geprobeerd.

Van de mannen die wel naar de dokter stapten, kregen zeven op de tien een erectiepil voorgeschreven. Bovendien besprak 80 procent van hen de kwestie met hun partner. Acht op de tien mannen zeiden dat de pil die ze namen ook werkte. Een derde zou ze nooit meer nemen.

De bevraging peilde ook naar het algemene liefdesleven. Ruim acht op de tien senioren hebben een partner en negentig procent van hen zegt gelukkig te leven als koppel. Acht op tien zouden dezelfde partner kiezen als ze het konden overdoen.

Negen op de tien vinden dat een seksueel harmonieus leven bijdraagt tot een geslaagd leven als paar, zeventig procent vindt goede seks belangrijk voor de relatie. Voor ruim tachtig procent moet dat seksleven dan wel ,,creatief onderhouden'' worden.

De verstandhouding tussen paren komt vooral onder vuur te liggen als het gaat over seks en de relatie met de schoonfamilie. Over de organisatie van het gezinsbudget en de vrije tijd zijn senioren het blijkbaar wel vaak eens.

Met zijn jaarlijkse enquête wil Bayer een zicht krijgen op het liefdes- en seksleven van senioren. Zes op de tien bevraagden waren vrouwen en driekwart was Nederlandstalig. Bijna de helft waren mensen tussen de 55 en 64 jaar. Twintig procent was jonger dan 55, de anderen ouder dan 64.

(belga)