Bron : Telegraaf

DEN HAAG - Minister Hoogervorst (Volksgezondheid) is toch bereid wettelijke leeftijdgrenzen voor piercings en tatoeages in te stellen. Dat zei hij woensdag tijdens een debat met de Tweede Kamer in reactie op een voorstel van de VVD. Eerder zag hij daar geen brood in.


Kamerlid Van Miltenburg (VVD) wil het aanbrengen van piercings of tatoeages bij kinderen onder de zestien wettelijk strafbaar maken, tenzij het kind ouder is dan twaalf en is vergezeld van een ouder of voogd. Hoogervorst is bereid de kwestie met zijn collega Donner van Justitie te bespreken, maar wil een uitzondering maken voor gaatjes in oorlellen.

Een Kamermeerderheid wil wel leeftijdgrenzen, maar is verdeeld over de vraag welke leeftijden moeten gelden. Het CDA wil een genuanceerdere regeling waarbij gekeken wordt naar de verschillende soorten piercings en wat de medische gevolgen zijn bij verschillende leeftijden. Zo vinden de christendemocraten een kind van twaalf te jong voor een navelpiercing, ook als de ouders het goed vinden.

Hoogervorst wil verder een vergunningenstelsel voor tatoeage- en piercingshops in het leven te roepen. Ook schoonheidsspecialisten en juweliers zouden onder die regeling moeten vallen, tenzij ze alleen gaatjes in oorlellen prikken. Voor semipermanente make-up of het prikken van gaatjes in het kraakbeen van een oor hebben zij wel een vergunning van de minister nodig. De GGD-en moeten de vergunninghouders controleren op grond van nog door de minister vast te stellen hygiënerichtlijnen.

De VVD en het CDA zouden liever zien dat de minister de branche zelf een code laat opstellen. Volgens Hoogervorst leent de branche zich niet voor zelfregulering. Daar is de organisatiegraad van de sector te laag voor. Slechts 65 procent van de ongeveer vierhonderd tatoeage- en piercingshops zijn momenteel lid van de Nederlandse Bond voor Tatoeëerders (NBT), hield hij de Kamer voor. Het CDA legt zich daarbij neer.

De PvdA vroeg de minister ook regels op te stellen voor mensen die tatoeages verwijderen. Hoogervorst vindt dat niet nodig. Beunhazen die schade veroorzaken, zijn strafbaar omdat ze zich schuldig maken aan mishandeling.Minimaal 21 jaar AUB W2