DEN HAAG - De douane heeft vorig jaar een partij met honderdduizenden condooms onderschept die niet aan de veiligheidseisen voldeden.

De douane nam vorig jaar ook 1,4 miljoen namaak merkkleren in beslag; ruim 1 miljoen meer dan het jaar ervoor. De douane maakte de cijfers gisteren bekend.

De grootste vangst in de Rotterdamse haven was een voor Rusland bestemde partij van tachtig containers met namaak merk-sportkleding. De kleren kwamen, net als meer dan negentig procent van alle onderschepte goederen, uit China en Hong Kong.

Ook de vervalste Durex-condooms, vermoedelijk bestemd voor de Nederlandse markt, kwamen uit China. Datzelfde gold voor een zending van 4000 levensechte speelgoedwapens. De nagemaakte Colts, Uzi’s en M16’s waren bedoeld voor Duitsland.

Woordvoerder Kees Nanninga van de douane noemt de hoeveelheid in beslag genomen goederen aanzienlijk. Volgens hem is de import van illegale cd’s en dvd’s en vervalste persoonlijke accesoires bij particulieren nog steeds het populairst. Zo troffen de douaniers van Schiphol vorig jaar opvallend veel vervalste pennen aan van het merk Mont Blanc.

Met de aanscherping van de regels voor de invoer van namaakartikelen per 1 februari dit jaar, is het aantal proces-verbalen op Schiphol meteen met dertig procent toegenomen. Sinds februari mogen er van elk soort produkt, nog maar drie artikelen ongestraft over de grens worden gebracht. Voorheen golden er voor horloges, speelgoed en cd’s andere regels.

In 2005 werden 85.000 nep-accessoires aangetroffen. Op Schiphol onderschepte de douaniers vorig jaar 56000 namaakartikelen in reizigersbagage, 15000 artikelen meer dan het jaar ervoor. Reizigers uit Azië kwamen vooral thuis met namaak-cd’s en dvd’s en op vluchten uit Turkije kwamen vooral koffers met namaakkleding aan.