AMSTERDAM - Pooiers die minderjarige kinderen aanbieden en minderjarigen die zichzelf tegen betaling aanbieden voor seks.

Het is niet bekend hoeveel minderjarigen in Nederland worden uitgebuit, zo stelden de organistaties ECPAT Nederland en Defence for Children International Nederland vorig jaar in een rapport, in samenwerking met Unicef Nederland. Zij concludeerden onder andere dat de overheid te weinig prioriteit geeft aan de bestrijding van mensenhandel, vooral als het gaat om handel in kinderen.

Volgens T. Noten, projectmanager van ECPAT, heeft het programma duidelijk gemaakt dat het voor politie en justitie makkelijk is om deze misstanden te onderzoeken, aangezien Stegeman zo makkelijk in contact kon komen met pooiers en kinderen. Daarnaast pleit hij voor harmonisatie van de Europese wetgeving op dit gebied. In Oost-Europese landen zijn de regels ruimer dan in Nederland.

,,In tegenstelling tot in Nederland, mogen in Duitsland filmpjes worden geproduceerd met 15-jarigen. Zodra iemand die filmjes in Nederland verkoopt, is hij wel strafbaar,’’ aldus Noten.

De uitzendingen staan gepland voor 11 april en 2 mei. (ANP)