Bron: www.tvgids.nl

Rosita Wolkers, inderdaad de kleindochter van schrijver Jan Wolkers, speelt de hoofdrol in de nieuwe dramaserie Fok Jou! van de NPS. De serie is meteen haar debuut op tv: "Ik werd gewoon van straat geplukt door een castingbureau", vertelt ze TVGids.nl. "Ik was op dat moment helemaal niet bezig met een eventuele carrière in de wereld van film of tv, maar ik vond het wel hartstikke leuk. Dit maak je per slot van rekening ook niet elke dag mee – ik sprong een gat in de lucht. Iedereen is nu al trots op me, voordat ik zelfs nog maar op tv te zien ben geweest." En het is haar goed bevallen: "Het lijkt me zeker leuk om later iets in de filmwereld te doen."

Net pech
Fok Jou! gaat over een veertienjarig meisje dat in het loverboy-circuit belandt en uiteindelijk zelfs in een jeugdinrichting gestopt wordt. "Anna is een doodnormale puber die door omstandigheden in de problemen raakt", vertelt Rosita. "Ze krijgt te maken met drank, drugs, verkeerde vriendjes enzovoort. Ze is woedend dat ze in een jeugdinrichting gestopt wordt, maar haar problemen zijn niet eens zo uitzonderlijk. Er zijn zat meisjes die ermee te maken krijgen, maar zij heeft net pech. Maar ik moet er wel bij zeggen dat ik de loverboy wel door zou hebben. Als een jongen van 19 in een dikke BMW rijdt en je voortdurend dure cadeaus als telefoons enzo geeft, weet je toch dat er iets niet pluis is. Aan de andere kant, loverboys zijn niet de hele tijd loverboy, ze zijn soms ook gewoon lief."

Kwetsbare kant
Toch zijn er nog steeds legio meisjes die voor de verleidingen van de loverboys vallen. Sandra Beerends, de dramaturg van de serie, vertelt dat Fok Jou voortgekomen is uit maatschappelijke betrokkenheid: "Het is een op ware gebeurtenissen gebaseerd verhaal. We hebben geprobeerd een objectieve serie neer te zetten die niet moralistisch wordt. Maar het blijft wel fictie. Dat is een bewuste keuze: er zijn namelijk al veel documentaires over dit onderwerp gemaakt en het leek ons goed om te laten zien wat voor meisjes het zijn. Daarbij laten we hun kwetsbare kant zien. Ik hoop dat we met Fok Jou meer begrip voor meiden van een jaar of vijftien krijgen, want ze hebben wel een grote bek, maar hun leven valt ook lang niet altijd mee…" [RR]

Fok Jou! Online: http://www.omroep.nl/nps/fokjou/
Fok Jou!, Ned 3, 23:00 uur