Weergegeven resultaten: 1 t/m 5 van 5
 1. #1
  Geregistreerd
  9 november 2005
  Last Online
  18 februari 2022 @ 18:11
  Locatie
  SKW Antwerpen
  Berichten
  2.215
  Discussies
  169
  Thanks
  0
  Thanked
  11 in 8 posts

  Standaard Gedrag van ijsberen beïnvloed door klimaatsverandering.

  Tal van ijsberen met abnormaal agressief gedrag werden deze winter geregistreerd in het Russische noordpoolgebied. Dat is gisteren gemeld door het Wereldnatuurfonds (WWF), dat het verschijnsel linkt aan de opwarming van de aarde.

  Een 15-jarige tiener werd door een ijsbeer gedood. Drie andere agressieve beren werden in januari doodgeschoten in de regio van Tsjoekotka in het Russische Hoge Noorden.

  IJskappen smelten af
  Het WWF meent dat het dergelijke gedrag van de ijsberen rechtstreeks verband houdt met het afsmelten van de ijskap, een gevolg van de globale opwarming. Als ze migreren in hun zoektocht naar voedsel, gebruiken de ijsberen het pakijs om het vasteland te bereiken. Maar door de laattijdige ijsvorming moet een aantal van hen grote afstanden in open zee zwemmen, dikwijls met gevaar voor hun leven, stelt het WWF.

  Verzwakt
  Diegene die erin slagen het vasteland te bereiken, zijn zo verzwakt dat ze elke zin voor voorzichtigheid hebben verloren en op avontuur trekken in de dorpen, waar ze soms bewoners aanvallen.

  WWF is sinds 2003 betrokken bij een project voor de bescherming van de ijsberen in Rusland. De organisatie financiert namelijk het natuurgebied op het eiland Wrangel ten noorden van Tsjoekotka, alsook de oprichting van beschermde gebieden langs de kustlijn.

  bron: Het Laatste Nieuws 3/2/2006.
  -------------------------


  P.S.: het gaat hier wel over "onze mascotte" de echte ijsberen, en niet over de leden van dit forum hé kameraden!

  Anvers :wink:

 2. #2
  Geregistreerd
  10 oktober 2005
  Last Online
  Vandaag @ 18:10
  Berichten
  41.347
  Discussies
  4582
  Thanks
  46
  Thanked
  13.966 in 8.278 posts

  Standaard

  Worldpressphoto

  Ieder voordeel heb zijn nadeel............

 3. #3
  Geregistreerd
  10 oktober 2005
  Last Online
  Vandaag @ 18:10
  Berichten
  41.347
  Discussies
  4582
  Thanks
  46
  Thanked
  13.966 in 8.278 posts

  Standaard IJsbeer met uitsterven bedreigd

  Bericht van Nu.nl

  Door klimaatsverandering neemt het leefgebied van de IJsbeer af

  Uitgegeven: 2 mei 2006 07:08
  Laatst gewijzigd: 2 mei 2006 10:28

  AMSTERDAM - IJsberen, nijlpaarden en zoetwatervissen worden met uitsterven bedreigd, net als nog zo'n 16.000 dier-, vogel, vis- en plantensoorten. Dat heeft de World Conservation Union (IUCN) dinsdag bekendgemaakt.

  Volgens de in Zwitserland gevestigde organisatie is het aantal bedreigde diersoorten vergeleken met de laatst gepubliceerde 'Rode Lijst' uit 2004 met vijfhonderd toegenomen.

  Eén op de drie amfibieën, een kwart van de naaldbomen en zoogdieren en één op de acht vogels staat op het punt uit te sterven, zo blijkt uit een voorpublicatie van de Rode Lijst van 2006. Het volledige rapport wordt later deze week gepubliceerd.

  Gevolgen

  "Het verlies aan biodiversiteit wordt groter, in plaats van dat het langzamer gaat", zegt IUCN-directeur Achim Steiner. "De gevolgen van deze trend voor de productiviteit en veerkracht van ecosystemen en voor de levens en het levensonderhoud van miljarden mensen die van die ecosystemen afhankelijk zijn, zijn verregaand."

  Op de Rode Lijst staan veertigduizend soorten gerangschikt naar risico van uitsterven. Het totale aantal soorten dat op aarde leeft is onbekend, maar de meeste wetenschappers gaan uit van naar schatting vijftien miljoen. Daarvan zijn 1,8 miljoen soorten in kaart gebracht.

  Nijlpaarden

  IJsberen worden bedreigd door het opwarmen van de aarde en het smelten van de ijskappen. De ijsberenpopulatie zal in de komende 45 jaar mogelijk met 30 procent teruglopen. De Nijlpaardenpopulatie in het door oorlog verscheurde Congo is met 95 procent afgenomen. Op nijlpaarden wordt gejaagd vanwege het vlees en ivoor.

  Zoetwatervissen

  Het aantal soorten zoetwatervissen loopt terug omdat hun habitat wordt aangetast door het kappen van bomen, vervuiling en het onttrekken van water aan bronnen. Rond de Middellandse Zee wordt meer dan de helft van de 252 inheemse vissoorten met uitsterven bedreigd. Zeven soorten, waaronder twee soorten karpers, zijn al verdwenen.

  Op de lijst staan 784 soorten die al zijn uitgestorven - iets meer dan op de lijst uit 2004 - en 65 diersoorten leven alleen nog in gevangenschap.
  Ieder voordeel heb zijn nadeel............

 4. #4
  Geregistreerd
  10 oktober 2005
  Last Online
  Vandaag @ 18:10
  Berichten
  41.347
  Discussies
  4582
  Thanks
  46
  Thanked
  13.966 in 8.278 posts

  Standaard IJsberen met uitsterven bedreigd

  Bron : geenstijl.nl

  De ijsbeer wordt met uitsterven bedreigd. Dat blijkt uit een geactualiseerde lijst van bedreigde dier- en plantensoorten, van de internationale natuurbeschermingsorganisatie IUCN. Als oorzaak wordt het broeikaseffect genoemd.

  Door het opwarmen van de aarde zal het drijvende ijs in het Noordpoolgebied de komende decennia tijdens de zomerperiode met 50 à 100 procent afnemen. Met behulp van dat ijs weten de beren velen zeehondjes te doden en te verorberen.

  Maar het duurt vast nog wel een paar honderd jaar voor we echt van de beesten af zijn, aangezien IUCN verwacht dat het aantal ijsberen de komende 45 jaar met 30 procent afneemt. Misschien kunnen we ons dus beter zorgen maken over al die arme lieve kleine stinkende zeehondjes die door ijsberen worden opgegeten en door mensen har-te-loos worden doodgerost. Ahhh

  Filmpje van het AD : http://www.zoomin.tv/videoplayer/ind...agblad&regio=0
  Ieder voordeel heb zijn nadeel............

 5. #5
  Geregistreerd
  10 oktober 2005
  Last Online
  Vandaag @ 18:10
  Berichten
  41.347
  Discussies
  4582
  Thanks
  46
  Thanked
  13.966 in 8.278 posts

  Standaard 'Noordpool ijsvrij in zomer 2040'

  SAN FRANCISCO - De kans bestaat dat de Noordpool in de zomer van 2040 ijsvrij zal zijn.


  Die waarschuwing lieten Amerikaanse wetenschappers maandag horen op een bijeenkomst van de Amerikaanse Vereniging van Geofysici in San Francisco, aldus de BBC.


  Uit de laatste gegevens blijkt dat het ijs niet meer krachtig genoeg herstelt van de warme periode in de zomer. Vorige maand was een stuk zee bevroren dat twee miljoen vierkante kilometer minder groot was dan vroeger altijd het geval was, aldus Mark Serreze van het Nationale IJs en Sneeuw Data Centrum van de Universiteit van Colorado.

  Volgens een nieuwe studie is het mogelijk dat de Noordpool over drie decennia ijsvrij zal zijn als gevolg van de opwarming van de aarde. ,,Doordat het ijs zich terugtrekt transporteert de oceaan meer warmte naar Arctica. Het open water absorbeert meer zonlicht waardoor het tempo van opwarming wordt versneld als gevolg waarvan nog meer ijs verdwijnt'', zei Marika Holland van de Universiteit van Washington.


  (ANP)  foto GreenPeace
  Ieder voordeel heb zijn nadeel............

 

 

Tags voor deze discussie

Regels voor berichten

 • Je mag geen nieuwe discussies starten
 • Je mag niet reageren op berichten
 • Je mag geen bijlagen versturen
 • Je mag niet je berichten bewerken
 •  
Forumsoftware: vBulletin®, versie 4.2.2
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Image resizer by SevenSkins
Copyright © 2005 - 2017, IJsberenforum
Alle tijden zijn GMT +1. Het is nu 18:10.

Living Room 468*60