Indien je viagra als oudere man maar niks vindt ; is er een nieuwe uitvinding gedaan : Het Robotkatje............ik denk dat er ook nog wel een poesjes variant komt


Oudere mannen omarmen robotkatje

Uitgegeven: 27 december 2005 14:17
Laatst gewijzigd: 27 december 2005 14:40

LELYSTAD - Vooral oudere mannen waren zo blij als een kind met hun robotkat iCat . Dat stelde onderzoeker M. Heerink van het Instituut voor Information Engineering uit Almere dinsdag. De docent hield onlangs een eerste proef met het elektronische diertje in woonzorgcentrum De Ankerplaats in Lelystad. En ook hier bleek de uitdrukking 'toys for boys' op te gaan.

Heerink is sinds kort bezig met een promotieonderzoek naar de acceptatie van robots door ouderen. De proef in Lelystad leerde hem dat vooral mannen de robotkat als leuk speelgoed omarmden. Vrouwen waren minder snel overtuigd.

De iCat zit nog in de testfase. Het gaat om een robotje ter grootte van een kat. Het elektronische speeltje is een uitvinding van Philips. Dat elektronicaconcern ziet er een veelbelovende toekomst voor weggelegd. Het katje zou, afhankelijk van iemands wensen, onder meer dvd-spelers kunnen programmeren of de lichtsterkte van lampen regelen. De multinational richt zich daarbij op zowel jong als oud.

Heerink was vanwege zijn promotiestudie vooral benieuwd naar de reacties van ouderen. Belangrijke vraag was of zij het elektronische diertje wel in hun directe omgeving wilden hebben. En of ze de functies van het robotkatje snel onder de knie kregen.

"Het ging mij meer om de acceptatie dan om de werking van het apparaat zelf. Ik heb nog niet alle resultaten uitgewerkt, maar duidelijk is wel dat niet iedereen het als een aanwinst zag." De onderzoeker ontdekte overigens niet alleen een snellere omarming door mannen. Ook vrouwen die al ervaring hadden met computers, waren beter te spreken over het robotkatje. Heerink: "Maar het was niet altijd angst van technische leken om hun robot kapot te maken dat de antipathie veroorzaakte. Van de 42 deelnemers zetten sommigen de iCat achteraf toch liever buiten de deur omdat zij niet wilden doorgaan voor zielige ouderen. Hoewel ze het apparaat verder best handig vonden".